NLF / Forbund / Hektisk aktivitet på Jarlsberg – se opp for spesielle prosedyrer
Jon Gunnar Wold

Hektisk aktivitet på Jarlsberg – se opp for spesielle prosedyrer

Foto: Øyvind Olsen

I forlengelsen av at Sandefjord lufthavn Torp er stengt på dagtid, øker aktiviteten på Jarlsberg, samtidig som luftrommet går fra å være kontrollert til ikke-kontrollert i de timene Torp er stengt. Spesielle prosedyrer for Jarlsberg er derfor publisert på MyPPR og på flyplassens hjemmeside.

Europas største helikopterskole – EHC – flyttet midlertidig sin base til Jarlsberg i forlengelsen av at Torp ble dagtidsstengt, noe som innebærer mer trafikk på Jarlsberg enn vanlig.

– Vi er evig takknemlig overfor Jarlsberg Luftsportsenter. De bidrar sterkt i den dugnaden vi har sett så mye av under koronatiden med å hjelpe oss nå. Dette er et flymiljø som hjelper et annet flymiljø, sier daglig leder Anette K. Haldorsen i EHC til Tønsberg Blad.

For å lage en god ramme rundt den nye virkeligheten på Jarlsberg, har Jarlsberg Luftsportssenter publisert nye prosedyrer både på PPR-portalen MyPPR og flyplassens hjemmeside. Det at luftrommet i Torps kontrollsone går fra å være kontrollert (luftrom klasse D) til ikke-kontrollert med radiopåbud (RMZ) på visse tidspunkter gjør det nødvendig å være særlig påpasselig. Blindsendinger på Torps frekvens er obligatorisk og kommer i tillegg til blindsendinger på Jarlsberg-frekvensen. Dertil forutsetter Jarlsberg Luftsportssenter så vel som SERA.13001 (a) at transponder er påslått, selv om tårnet på Torp er ubetjent. 

NLF oppfordrer alle som skal operere på Jarlsberg om å sette seg inn i de spesielle prosedyrene nøye. Sjekk NOTAM for Torp nøye med tanke på endringer i åpningstider mv.